Chocolaterie DeFlorise is opgericht in 2025 door Floris van Donselaar. Floris, geboren in 2003 is 21 jaar oud als die begint met de Chocolaterie. In deze blog verteld hij van het begin tot het punt waar hij nu staat hoe het verlopen is.
Hoi, ik ben Floris op dit moment ben ik 21 jaar oud. Ik ben begonnen op de middelbare school met de route richting de horeca. Ik heb 2 jaar een oriëntatie opleiding gedaan en geleerd als kok, gastheer, bakker en recreatie medewerker. Ik heb thuis altijd al het meest van de horeca gehouden. Ik ben niet goed in stil zitten, als ik de tijd had liep ik met een dienblad door het huis te serveren al was het alleen een kopje koffie voor mijzelf en koken vond ik ook fantastisch. In praktijk moesten we leren om een echt restaurant te runnen. Gastheerschap vind ik heel leuk, maar ik vond het ook heel spannend, waardoor ik liever achter de schermen in de keuken stond. Toen dacht ik dat ik mijn passie gevonden had (de keuken).
Daarna ben ik naar het mbo gegaan en ben op niveau 2 de koksopleiding gaan doen, dat ging mij gemakkelijk af en ik ben geen fan van onprofessioneel zijn, ik voelde gewoon dat ik naar wat serieuzers moest en iets meer uitdaging nodig had. Ik ben toen vervroegd naar niveau 3 gegaan en heb 2 jaar de zelfstandig werkend koksopleiding gedaan. Ik heb bij 2 verschillende bedrijven gewerkt de eerste was klassiek frans en de tweede een stuk moderner en hoog niveau. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad, voorral bij de patisserie. Ik merkte dat ik daar niet echt interesse had buiten de patisserie bijvoorbeeld vlees/groente of voorgerechten. Dat trok mij gewoon niet echt. Ik heb een lange tijd de desserts en friandises verzorgd voor het restaurant.
Toen kwam ik in aanraking met hele mooie, moderne, exclusieve bonbons en daar ging een wereld voor mij open. Hoewel ik de keuken echt fantastisch vond had ik de keuze gemaakt om te stoppen als kok en volledig op patisserie over te stappen. Ik ben opnieuw begonnen met een niveau 3 opleiding zelfstandig werkend banketbakker. Daar op dit moment mee bezig, gelukkig ben ik ingestroomd in het examen jaar, dus hoef ik niet 3 jaar opnieuw te doen. Ik ben nu echt bij het perfecte leerbedrijf beland. Ik mag de route volgen die ik het leukste vind. Ik sta veel in de chocolaterie en dat is echt mijn passie. Aan het einde van de dag sluiten we de chocolaterie af ga ik naar huis en begin ik weer met het smelten van chocolade op weer door te gaan met mijn eigen kunstwerken.
Nog even terug naar mijn koksopleiding, ik kreeg daar dus te maken met bonbons. Ik had daar veel interesse in, maar totaal geen kennis. Ik ben zelf thuis de basis benodigdheden gaan inkopen en heb Youtube erbij gepakt en gaan proberen. De eerste keer zaten ze vast in mijn mal en er niet uit te krijgen. Fout nummer een was al dat ik nog niet wist dat chocolade niet alleen gesmolten moest worden, maar ook terug naar de goede temperatuur gebracht moest worden, dus opnieuw ik heb een marmer plaat en een paletmes gekocht en de chocolade gaan tempereren. Dit keer kwamen ze wel los, maar zaten er gaten in. Vanaf dat moment ontdekte ik het leukste van chocolade. Bij chocolade kun je iedere dag weer ergens tegen aan lopen als je geen ervaring hebt zelfs als je wel ervaring hebt loop je nog iedere dag tegen dingen aan, maar het belangrijkste om te weten is dat alles te leren valt bij chocolade en de volgende keer weer beter gaat.
Nu is het bijna 2 jaar verder en heb ik nog steeds iedere dag chocolade in mijn handen of ik nou ziek ben of mijn dag niet heb, op dit moment is een dag zonder chocolade, een dag niet geleefd. Nu leer ik nog veel extra dingen op de banketbakkers opleiding, maar de meeste kennis komt door mijn eigen opleiding, huis in de keuken. Waar mijn ouders trouwens niet zo blij mee zijn hihi.
Nu kan inmiddels ben ik ervaren en ik denk dat ik meer geleerd heb door het zelf te leren en uit te zoeken, dan iemand die een chocolatier opleiding gekregen gedaan heeft en alles uitgelegd gekregen heeft. Als je alleen van een ervaren persoon dingen aangeleerd krijgt, dan weet je uiteindelijk minder dan iemand die in de zelfde tijd iedere dag weer tegen dingen aangelopen is en zelf tot een oplossing is gekomen.
Ik heb ervoor gekozen op mijn passie en liefde voor chocolade met iedereen te willen delen, daarom heb ik nu mijn eigen onderneming. Chocolaterie DeFlorise verkoopt alleen producten waar ik zelf echt 100% achter sta, alles is handgemaakt en zelf ontwikkeld. Wij willen exclusief, hoge kwaliteit, ambachtelijk, modern en de toekomst van chocolade zijn.
Reactie plaatsen
Reacties